info@profdrerhanbayram.com.tr
+90 552 458 50 35
info@profdrerhanbayram.com.tr

Enfeksiyonlar

Çocuklarda enfeksiyonlar ile birlikte nörolojik hastalık sıklığı artıyor!

Çocukluk çağında ateşli, döküntülü hastalıklar oldukça sık görülmektedir. Bu enfeksiyonların görülme sıklığı mevsimsel değişkenlik gösterebilmektedir.

Viral enfeksiyonlar çoğunlukla tedavisiz kendini sınırlandıran, istirahat ile iyileşme sürecine giren hastalıklardır. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise antibiyotik kullanımı gerekebilmektedir. Ateşli hastalıkların çoğu kendiliğinden sorunsuz iyileşse de, bir kısmı hayati risk oluşturabilmektedir.
Enfeksiyonlar sırasında ve sonrasında sık görülen komplikasyonlardan birisi de nörolojik sorunlardır.

Ateşli dönemde havale, beyin iltihabı (menenjit), sinir hastalıkları (nöropati) ve kas hastalıkları (myopati) bunlardan bazılarıdır. Bir kısım nörolojik rahatsızlıklar enfeksiyon sırasında oluşabilirken bir kısmı da enfeksiyon geçirildikten birkaç hafta sonra gelişebilmektedir. Gelişen nörolojik sorunun türüne göre değişmekle birlikte bazı bulgular kalıcı olabilmektedir.
Ateşli havaleler tekrarlamaya meyil gösterebilmektedir. Tekrarlayan durumlarda mutlaka çocuk nöroloji uzmanı değerlendirmesi gerekmektedir. Nöropati ve myopatiler de ise uzun soluklu fizik tedavi ve bakım sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Enfeksiyonlara bağlı beyin iltihabı gelişen çocuklarda ise hastanede yatarak gerekirse yoğun bakımda tedavi gereklidir.

Çocuklarımızın viral ve bakteriel enfeksiyonlar ve bunlara bağlı gelişebilecek nörolojik sorunlardan korumanın en öncelikli yolu kişisel hijyen kurallarına dikkat etmektir.

Ellerin yıkanması, düzenli iç çamaşırı değişimi, dişlerin düzenli fırçalanması, düzenli beslenme çocuklarımızın enfeksiyonlardan korunmasında önemlidir. Enfeksiyonlardan koruyan diğer önemli faktör ise aşılanmadır. Çocuklarımızın yaşlarına göre belirlenmiş aşıların zamanında ve düzenli olarak yaptırılması gelişebilecek bir çok enfeksiyon ve ilişkili komplikasyona karşı koruyacaktır.