Uzm. Psikolog Ece Ayyürek
Çocuk Psikolojisi Bölümü
- Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü (Staj)
- Dr. Julie Kirkby – Okuma sırasında beklenmeyen seslerin dikkati dağıtması: Göz izleme çalışması Bournemouth Üniversitesi, Birleşik Krallık / Şubat 2018 – Mayıs 2018 (Araştırma Asistanı)
- Medical Park Hastanesi, İzmir (Eylül 2018 – Aralık 2018)
- KindyROO Türkiye, İzmir (Aralık 2019 – Nisan 2020)
- Doç. Dr. Erhan Bayram Çocuk Nöroloji Kliniği (2019- Halen)
- Bournemouth Üniversitesi, Birleşik Krallık
-MSc, Klinik Psikoloji (Klinik Psikolojinin Temelleri), 2018 - Bilkent Üniversitesi, Ankara
-Psikoloji Bölümü Lisans Derecesi, 2016
- Yaygın Gelişimsel Bozukluk (otizm vb.)
- Gelişim Geriliği
- Tik Bozuklukları
- Dürtüsel Davranışlar (tırnak yeme, parmak emme, saç/kirpik koparma)
- Konuşma Geriliği ve Bozuklukları
- Gece Terörü
- Sosyal uyum ve davranış problemleri
- Takıntılar
- Öfke problemi
- Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB)
- Kardeş kıskançlığı
- Akademik başarı
- Öğrenme Güçlükleri (Disleksi, Diskalkuli vb.)
- Kayıp ve yas
- Aile Danışmanlığı
- Boşanma sonrası uyum sorunları
- Tuvalet eğitimi sorunları
- Yeme ve uyku sorunları


- Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
- Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV)
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
- Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi
- Çocuk Resimlerinin Psiko-Pedagojik Analizi
- Catell 2-A Zeka Testi
- Gessel Gelişim Figürleri Testi
- Projektif Değerlendirme Testleri (Bir İnsan Çiz, Bir Aile Çiz, Bir Ağaç Çiz)
Sosyal ilişkilerde zorluk, iletişim güçlükleri ve tekrarlayıcı davranışlarla karakterize nörogelişimsel bir farklılıktır. Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni duymuyor gibi davranıyorsa, konuşmada yaşıtlarından geriyse, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, yaşıtlarının oynadığı oyunlara ilgisizse, aşırı hareketliyse ve bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa otizm açısından değerlendirilmesi gerekir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) aşırı hareketlilik, kısa dikkat süresi ve dürtüsellik ile karakterize bir bozukluktur. Çocukluk çağının en sık rastlanan rahatsızlıklarından olan DEHB genellikle okul başlangıcı sonrası fark edilmektedir. Yerinde oturamayan, arkadaşları ile uyum sorunları yaşayan, tehlikelerin farkında olamayan bu nedenle kendine zarar verebilen, düşünmeden hareket eden çocuklardır. Yeterli derecede konsantre olamadıklarından ders çalışırken masada uzun süre oturamazlar. Bu nedenle zeka düzeyleri yeterli olsa bile akademik başarıları düşük olabilmektedir. Aileler ve öğretmenler bir çocukla ilgili yukarıdaki belirtilerden birçoğunun varlığını gözlemliyorlarsa bir uzman tarafından detaylı değerlendirilmesi gerekir.
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocukların dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Bu değerlendirme eğer mümkün ise anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır.
Uygulayıcı tarafından anne-babaya yöneltilen soruların yanı sıra çocuk da aynı zamanda gözlem altına alınmaktadır. Adım adım çocuğun sahip olduğu her beceri değerlendirmeye alınmaktadır.
Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği tüm dünya ve Türkiye’de uygulanan en güncel ve kapsamlı zeka testidir. 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay aralığındaki bireylerin bilişsel yeteneğini ve çok yönlü becerilerini ölçen klinik değerlendirme aracıdır. Yalnızca zihinsel becerileri değil öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi durumlarla ilgili de bilgi vermektedir.